Sady, warzywnik i zielnik

Owoce, warzywa i zioła

Z ogrodu na stół

Warzywniak Villi Greta.

Warzywniak Villi Greta.

Zielnik Grety

Żniwa kwiatów cebuli.

Zielnik Villi Greta

Pączki kwiatów cebuli powędrują do marynaty. Później do tatara.

Świerk

Pączki świerku po zamarynowaniu pasują do kilku dań.

Szczypior

Szczypior.

Pomidory

Pomidory. Wyhodowane w ogródku mają zupełnie inny smak od tych kupowanych w sklepie.

Filozofia slow-food

Kuchnia w Villi Greta opiera się na filozofii slow-food czyli gotujemy z produktów regionalnych, często wyprodukowanych we własnym gospodarstwie, albo w gospodarstwach naszych sąsiadów.

Kwitnąca jabłoń

Kwitnąca jabłoń.

Ziemniaki

Zebrane ziemniaki trafiają do piwnicy. Wystarczą do kolejnej wiosny.

Wykopki

Wykopki.

Restauracja z ziołami

Posiłki w Grecie doprawiane są ziołami i przyprawami naturalnymi. Nie używamy wzmacniaczy smaków.

Kwitnąca porzeczka

Kwitnąca porzeczka. W przyszłości z jej owoców powstanie ciasto lub kompot.

Slow food Dolny Śląsk

Warzywnik podręczny w Grecie to praca Babci Krysi.

Restauracja slow food Karkonosze

Podręczny zielnik w Villi Greta. Na zdjęciu szczypior, dwa gatunki mięty, lubczyk…

Zielnik

Przydomowy zielnik.

Slow-food Dolny Śląsk

Dzieci mogą pomagać w zbieraniu owoców i warzyw: ogórków, marchewki, buraczków, pietruszek, bobu…

Restauracja slow food w okolicy Wrocławia

Sady w Villi Greta. Z jabłoni, śliw, agrestów powstają smaczne przetwory.

Restauracja slow food

Sałaty w różnych kolorach i strzępowatościach.

Uprawa slow food

Nasz ogródek przydomowy.

Zobacz inne galerie

Wakacje 2024