Restauracja slow-food: sady, warzywnik, zielnik
Dużo produktów kupujemy również u sąsiadów, bliższych i dalszych

Nasz ogródek przydomowy

Sady w Villi Greta. Z jabłoni, śliw, agrestów powstają smaczne przetwory.

Sałaty w różnych kolorach i strzępowatościach.

Raz w roku dzieci z rodzicami pomagają nam w kiszeniu kapusty i kiszeniu ogórków.

Dzieci mogą pomagać w zbieraniu owoców i warzyw: ogórków, marchewki, buraczków, pietruszek, bobu…

Przydomowy zielnik.

Podręczny zielnik w Villi Greta. Na zdjęciu szczypior, dwa gatunki mięty, lubczyk…

Warzywnik podręczny w Grecie to zasługa seniorów rodu :-)

Kwitnąca porzeczka. W przyszłości z jej owoców powstanie ciasto lub kompot.

Posiłki w Grecie doprawiane są ziołami i przyprawami naturalnymi. Nie używamy wzmacniaczy smaków.

Wykopki.

Zebrane ziemniaki trafiają do piwnicy. Wystarczą do kolejnej wiosny.

Kwitnąca jabłoń. Jabłka z tego drzewa najlepiej smakują w październiku.

Kuchnia w Villi Greta opiera się na filozofii slow-food czyli gotujemy z produktów regionalnych, często wyprodukowanych we własnym gospodarstwie, albo w gospodarstwach naszych sąsiadów.

Pomidory. Wyhodowane w ogródku mają zupełnie inny smak od tych kupowanych w sklepie :-)