Żółty Przewodnik Gault at Millau


Restauracja Vila Greta od początku publikowania Żółtego Przewodnika Gault&Millau [czytaj: go e mijo] jest jego częścią.

Od 2016r. mamy „jedną czapkę”.

Jesteśmy z tego faktu dumni ponieważ to prestiżowe wyróżnienie, na które trzeba zapracować. Nie da się kupić miejsca w przewodniku!

Żółty Przewodnik 2018

Żółty Przewodnik 2018.

Czym jest Przewodnik Gault at Millau?


Przewodnik Gault&Millau jest ogólnoświatowym źródłem informacji o tym, gdzie warto jeść. Każdego roku zespół kilkunastu całkowicie anonimowych inspektorów skrupulatnie ocenia około tysiąca miejsc w Polsce. Do przewodnika trafia mniej niż połowa, są to – jak zapewniają jego autorzy – prawdziwe perły gastronomiczne.
źródło: Polska Agencja Prasowa

O uroczystej gali przeczytasz  tutaj…

Sukces odniosły chyba pokrzywy, mięta, ziemniaki, koper, kapusta … uprawiane przez nas lub rosnące dziko wokół domu, twaróg, jaja, mięso … od sąsiadów i serca naszej kadry, która nie komplikuje potraw zbyt mocno. Wychodzi nam z tego zwykła wiejska polska kuchnia z pewnymi modyfikacjami w stronę Orientu czy Morza Śródziemnego.

Aha i jeszcze kasze! Których tak mało w polskich restauracjach.

I diety. Weganie, wegetarianie, nie jedzący glutenu, laktozy czy nabiału nie wyjdą z Villi Greta głodni!

Gault&Millau 1 czapka

Żółty Przewodnik Gault&Millau 2017.

Żółty przewodnik

Żółty przewodnik Gault at Millau 2016.