
Polędwiczka wieprzowa z puree ziemniaczanym i sałatka z czerwonych buraczków.

Kacza pierś z gąszczem z czerwonej kapusty i pęczakiem.

Półgęsek wędzony na zimno EKO, i siedem innych smaków. Oferta menu degustacyjnego

Krem z buraków pieczonych z kozim serem

Bigos z dziczyzną

Pieczyste duszone na czerwonym winie z plackami ziemniaczanymi i kiszonymi ogórkami. Ziemniaki i ogórki pochodzą z naszych upraw, a mięso z małej masarni w okolicach Jawora. Villa Greta to restauracja slow food.

Zupa krem z pokrzyw. Serwujemy ją od kwietnia do czerwca.

Borowiki z lasów kaczawskich. W czasie grzybobrania serwujemy grzyby w wielu odsłonach :-)

Szparagi w schabie i boczku z salsą pomidorową i grzankami.

Ogórki kiszone pochodzą z naszej uprawy. Kilka zdjęć z kiszenia ogórków.

Klasyczny kotlet schabowy z mięsa z małej masarni w Jaworze i ziemniakami z własnego gospodarstwa rolnego.

Smaki dzieciństwa czyli młode ziemniaki z masłem i koperkiem, sadzonymi jajami od kur grzebiących w Dobkowie i młodą kapustą.

Pstrąg z Bolkowic z warzywami z patelni i bukietem sałat.

Naleśniki z twarogiem od naszej sąsiadki – Pani Longiny.

Naleśniki z konfiturami z owoców z naszego sadu.

Kaczą pierś podajemy również z kaszą jaglaną z posypką z pestek dyni. Pestki dyni pochodzą z ekologicznego gospodarstwa w Kotlinie Kłodzkiej.

Roladka wołowa z białą kaszą gryczaną i sałatką z czerwonych buraczków. Mięso pochodzi z małej masarni koło Jawora, kasza z ekologicznego gospodarstwa z Kotliny Kłodzkiej, a buraczki z własnej uprawy.

Golonka na piwie z Braumova z kiszoną kapustą, która urosła na polach Villi Greta :-). Restauracja oddalona o 25 minut jazdy od Jeleniej Góry.

Sałatka Grety – sałata, pomidory, cukinia i sos z malin z naszego ogrodu, wołowina z pobliskiej masarni. Villa Greta to restauracja położona 15 minut jazdy samochodem od Złotoryi.

Rolada ze schabu w panierce z nasion kopru z naszego zielnika. Villa Greta to restauracja położona 24km od Jawora :-)

Kotlety mielone to danie lubiane przez maluchy. W Grecie kotlety mielone przygotowujemy z mięsa z łopatki. Restauracja położona jest 5km od Świerzawy.

Żeberka z kaszą jęczmienną lub gryczaną. Do wyboru :-)

Przystawka drobiowa. Lekkie danie lubiane przez dzieci.

Rosół na trzech mięsach z domowym makaronem z mąki ze Skokowej – nasze danie cykliczne. Podawany jest zawsze w niedzielę.

Bomby nadziewane mięsem i kapusta zasmażana. Przepis pochodzi od babci Eweliny z ziemi opoczyńskiej.

Gołąbki zapiekane podajemy często z surówką z selera :-)

Zupa cebulowa z grzankami.

Gulasz wołowy w Villi Greta. Restauracja Dolny Śląsk.

Kapuśniak – oczywiście z kapusty kiszonej z pomocą naszych gości :-) w Villi Greta.

Zapraszamy do restauracji, w której nie stosujemy wzmacniaczy smaków, a smak i zapach tworzą zioła z naszego zielnika.

Zupa grzybowa – z grzybów zbieranych w kaczawskich lasach.

Żurek. Zazwyczaj podawany w Villi Greta z pierogami.