Przygotujemy też posiłki bez glutenu, bez laktozy, bez alergenów
Kompozycja dań wegetariańskich.
Zupa krem z pokrzyw z jajkiem przepiórczym – nasze danie sztandarowe serwowane w maju i czerwcu.
Placuszki jarmużowe z salsą z cieciorkową.
Villa Greta to kuchnia sezonowa.
Tarta serowo-szpinakowa.
Naleśniki z twarogiem – danie wybierane przez dzieci.
Cukinia nadziewana soczewicą z białą kaszą gryczaną eko z Doliny Gryki.
Barszcz ukraiński. Dla wegetarian przygotowujemy zupy na maśle bez użycia wywaru z mięsa.
Makaron z płaskurki z pesto z podagrycznika z kozim serem.
Czasami mamy pierogi z owocami. W zależności od pory roku są to truskawki, czereśnie, jagody, węgierki. Do pierogów na słodko przygotowujemy najczęściej sos śmietanowo-cynamonowy.
We wrześniu i październiku przychodzi czas papryki :-). Pod kapeluszami duszona soczewica z przyprawami orientu.
Czasami podajemy dania najzwyklejsze. Na przykład placki ziemniaczane z sosem ze świeżych grzybów z lasów kaczawskich i sałatką z naszych ogórków kiszonych.
Zupa fasolowa z fasolką, marchewką, ziemniakami, ziołami z naszego warzywnika.
Ruskie pierogi robimy z twarogu od sąsiadki i ziemniaków od pana Małka. Trudno jest na Dolnym Śląsku znaleźć lepsze :-).
Danie „Smaki dzieciństwa” to wiosenna klasyka. Młode ziemniaki z jajkami sadzonymi od kur grzebiących w Dobkowie, młodą kapustą zasmażaną i kwaśnym mlekiem od Pani Anieli.
Villa Greta to restauracja sezonowa. Każdy miesiąc wnosi nowe niespodzianki do karty menu.
Zupa pomidorowa przyozdobiona pietruszką – oczywiście z naszego przydomowego zielnika.
Krem z buraków pieczonych z kozim serem.
Gołąbki wegetariańskie nadziewane białą kaszą gryczaną i warzywami.