Kuchnia wegetariańska, wegańska, osób na diecie
Na życzenie przygotujemy posiłki bez glutenu, bez laktozy, bez wskazanych alergenów

Tarta szpinakowo-serowa. Villa Greta to nie jest klasyczna restauracja wegetariańska. Ale wegetarianie i weganie zawsze znajdą coś dla siebie w karcie lub na zamówienie u szefa kuchni.

Villa Greta to restauracja sezonowa. Każdy miesiąc wnosi nowe niespodzianki do karty menu :-)

Danie “Smaki dzieciństwa” to wiosenna klasyka. Młode ziemniaki z pól Villi Greta z jajkami sadzonymi od kur grzebiących w Dobkowie, młodą kapustą zasmażaną i kwaśnym mlekiem od Pani Longiny.

Ruskie pierogi robimy z twarogu od sąsiadki i ziemniaków z własnego gospodarstwa. Trudno jest na Dolnym Śląsku znaleźć lepsze :-)

Naleśniki z twarogiem od sąsiadki z Dobkowa i sosem malinowym z malin z plantacji Andrzeja Rzeszuta :-)

Od czasu do czasu szukamy inspiracji w kuchni śródziemnomorskiej…

… lub w kuchni indyjskiej. Na zdjęciu kotlety warzywne z przyprawami orientalnymi.

Villa Greta to również kuchnia sezonowa.

Czasami podajemy dania najzwyklejsze. Na przykład placki ziemniaczane z sosem ze świeżych grzybów z lasów kaczawskich i sałatką z naszych ogórków kiszonych.

We wrześniu i październiku przychodzi czas papryki :-). Pod kapeluszami duszona soczewica z przyprawami z orientu.

Częstym daniem są pierogi z owocami. W zależności od pory roku są to truskawki, czereśnie, jagody, węgierki. Do pierogów na słodko przygotowujemy najczęściej sos śmietanowo-cynamonowy.

Barszcz ukraiński. Dla wegetarian przygotowujemy zupy na maśle bez użycia wywaru z mięsa.

Zupa pomidorowa przyozdobiona pietruszką – oczywiście z naszego przydomowego zielnika.

Zupa fasolowa z fasolką, marchewką, ziemniakami, ziołami z naszego warzywnika.