Pączki kwiatów cebuli powędrują do marynaty. Później do tatara.
Pączki świerku po zamarynowaniu pasują do kilku dań.
Szczypior.
Pomidory. Wyhodowane w ogródku mają zupełnie inny smak od tych kupowanych w sklepie.
Kuchnia w Villi Greta opiera się na filozofii slow-food czyli gotujemy z produktów regionalnych, często wyprodukowanych we własnym gospodarstwie, albo w gospodarstwach naszych sąsiadów.
Kwitnąca jabłoń.
Zebrane ziemniaki trafiają do piwnicy. Wystarczą do kolejnej wiosny.
Wykopki.
Posiłki w Grecie doprawiane są ziołami i przyprawami naturalnymi. Nie używamy wzmacniaczy smaków.
Kwitnąca porzeczka. W przyszłości z jej owoców powstanie ciasto lub kompot.
Warzywnik podręczny w Grecie to praca Babci Krysi.
Podręczny zielnik w Villi Greta. Na zdjęciu szczypior, dwa gatunki mięty, lubczyk…
Przydomowy zielnik.
Dzieci mogą pomagać w zbieraniu owoców i warzyw: ogórków, marchewki, buraczków, pietruszek, bobu…
Sady w Villi Greta. Z jabłoni, śliw, agrestów powstają smaczne przetwory.